Webinar: Valentien Spanhove – Schouderinstabiliteit bij personen met veralgemeende hypermobiliteit

Het schoudergewricht is enorm vatbaar voor instabiliteit en dislocaties, voornamelijk bij patiënten die lijden aan aandoeningen die gekenmerkt worden door veralgemeende hypermobiliteit, zoals het hypermobiele Ehlers-Danlos syndroom (hEDS) of de Hypermobiliteit Spectrum Stoornis (HSD). Schouderdislocaties komen vaak voor bij hEDS, en treden op tijdens alledaagse bewegingen of zelfs spontaan. Als gevolg is de schouderfunctie van hEDS/HSD-patiënten grotendeels verstoord en ervaart het merendeel van de hEDS/HSD-patiënten schouderpijn. De functionaliteit van de schouder heeft een beduidende invloed op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van hEDS/HSD-patiënten. Om het inzicht in deze problematiek te verhogen, werd in dit doctoraat het biomechanisch gedrag van de hEDS/HSD schouder bestudeerd, waarbij specifiek gekeken werd of de schouderspieren op een andere manier worden geactiveerd en of de schouderkinematica van hEDS/HSD-patiënten is veranderd. Aangezien kinesitherapie een centrale rol speelt in de behandeling van gewrichtsinstabiliteit bij deze patiënten, werd ook de invloed en waarde van oefentherapie onderzocht.

In deze lezing geef Valentien Spanhove een korte uiteenzetting over haar doctoraat, dat als hoofddoel stelde om het biomechanische gedrag van de onstabiele schouder te ontrafelen en om richting te geven voor een wetenschappelijk gebaseerde behandeling van multidirectionele schouderinstabiliteit bij hEDS/HSD-patiënten. Deze lezing zal de kinesitherapeut een aantal praktische richtlijnen aanbieden die direct toepasbaar zijn in de klinische praktijk.

Bio

Valentien Spanhove

Valentien Spanhove studeerde in 2017 af aan de universiteit van Gent als Master in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen. Nadien werkte ze 4 jaar als doctoraatsstudent onder begeleiding van Prof. dr. Ann Cools, Prof. dr. Patrick Calders en Prof. Dr. Fransiska Malfait. Ze behaalde in juni 2021 haar doctoraat getiteld ‘Shoulder instability in patients with hypermobile Ehlers-Danlos syndrome and Hypermobility Spectrum Disorders. Biomechanical behavior and the value of exercise therapy’. Haar onderzoek spitste zich toe op het biomechanische gedrag van de onstabiele schouder en het ontwikkelen van wetenschappelijk gebaseerde oefentherapie ter behandeling van multidirectionele schouderinstabiliteit bij de hypermobiele populatie. Op heden is ze werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Gent. 

Praktische informatie

Waar: Online – Zoom
Wanneer: Donderdag 31 maart 2022 @20:00
Prijs: Gratis voor leden, 40€ voor niet-leden
Pro-Q-Kine: 4 punten