Bezig met het laden van Evenementen

« All Evenementen

  • Deze evenement zijn geslaagd.

Webinar – Borms/Maenhout – Bicepspathologie: van wetenschap naar praktijk

27 juni @ 08:00 20:00

In de schouderrevalidatie gaat pathologie van de biceps vaak gepaard met veel pijn en een moeilijke progressie. In vergelijking met de rotator cuff is de biceps veel minder wetenschappelijk onderzocht en dus ook minder gekend. 

Tijdens deze cursus wordt eerst stilgestaan bij vernieuwende inzichten omtrent de anatomie en functie van de biceps:

  • Is het caput longum belangrijk in de biomechanica en kinematica van de schouder of is deze structuur vooral een vervelende bron van pijn?
  • Hoe zit dat nu weer met de bicepspulley? Welke structuren lopen waar?
  • Wist je dat er 7 zones te onderscheiden zijn aan het caput longum?

Na de normale anatomie wordt de pathologie van de biceps besproken met telkens de meest recente evidentie daaromtrent. We staan stil bij SLAP-laesies, biceps tendinopathie en ruptuur, coracohumeraal en anterieur intern “impingement” en de luxerende bicepspees. Daarna banen we ons een weg door het bos van bicepstesten. We bespreken kritisch de diagnostische waarde en redeneren samen op welke manier ze de biceps provoceren en waar we welke test kunnen inzetten. 

Een greep uit concrete oefeningen wordt aangeboden zodat je voor elke doelstelling die belangrijk is in de behandeling bij bicepsklachten een geschikte selectie kan maken. Wil je de biceps ontlasten, wil je de belastbaarheid uitdagen, wil je de biomechanische nadelen aanpakken of wil je motorische controle heel functioneel bijsturen om de biceps te beïnvloeden?