Online Event – Borms/Maenhout – Bicepspathologie: van wetenschap naar praktijk

40,00

In de schouderrevalidatie gaat pathologie van de biceps vaak gepaard met veel pijn en een moeilijke progressie. In vergelijking met de rotator cuff is de biceps veel minder wetenschappelijk onderzocht en dus ook minder gekend.

Tijdens deze cursus wordt eerst stilgestaan bij vernieuwende inzichten omtrent de anatomie en functie van de biceps:

  • Is het caput longum belangrijk in de biomechanica en kinematica van de schouder of is deze structuur vooral een vervelende bron van pijn?
  • Hoe zit dat nu weer met de bicepspulley? Welke structuren lopen waar?
  • Wist je dat er 7 zones te onderscheiden zijn aan het caput longum?

Na de normale anatomie wordt de pathologie van de biceps besproken met telkens de meest recente evidentie daaromtrent. We staan stil bij SLAP-laesies, biceps tendinopathie en ruptuur, coracohumeraal en anterieur intern “impingement” en de luxerende bicepspees. Daarna banen we ons een weg door het bos van bicepstesten. We bespreken kritisch de diagnostische waarde en redeneren samen op welke manier ze de biceps provoceren en waar we welke test kunnen inzetten.

Een greep uit concrete oefeningen wordt aangeboden zodat je voor elke doelstelling die belangrijk is in de behandeling bij bicepsklachten een geschikte selectie kan maken. Wil je de biceps ontlasten, wil je de belastbaarheid uitdagen, wil je de biomechanische nadelen aanpakken of wil je motorische controle heel functioneel bijsturen om de biceps te beïnvloeden?

Uitverkocht

Want a discount? Become a member by purchasing Lidmaatschap Schoudernetwerk Vlaanderen 2024!

Bijkomende informatie

Wanneer

Dinsdag 27 Juni 2023 om 20:00

Wie

Prof. Annelies Maenhout is werkzaam bij Universiteit Gent als gastprofessor in de vakgroep Revalidatiewetenschappen en bij HIT, een fysiotherapeutische groepspraktijk, als senior schouderfysiotherapeut.

Ze behaalde haar PhD onder leiding van Prof. dr. Ann Cools in 2012 met als onderwerp “Intrinsic and extrinsic factors in the etiology of rotator cuff tendinopathy and implications for treatment”. Momenteel geeft ze les op de masteropleiding Kinesitherapie, begeleidt de studenten en doctorandi bij onderzoek en geeft regelmatig voordrachten en cursussen aan het werkveld.

Als schouderexpert geeft ze de deelnemers van de cursussen een verdieping in de schouder en specifiek in problematiek die ontstaat door de biceps.

Dorien Borms studeerde in 2012 af als Master in de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en in 2013 als Manueel Therapeut aan de UGent.

Sinds 2013 is ze werkzaam als doctoraatsstudent aan dezelfde universiteit onder supervisie van Prof. dr. Ann Cools en behaalde in 2019 haar doctoraat.

Het onderwerp van haar doctoraatsthesis gaat over schouderrevalidatie in het algemeen en meer specifiek over biceps gerelateerde problematiek en functionele testing van de bovenhandse atleet.

Daarnaast geeft ze ook les aan de studenten kinesitherapie en revalideert ze patiënten met schouderblessures in de kinepraktijk. Sinds 2020 is ze lid van het bestuur en het comité onderzoek van het schoudernetwerk Vlaanderen.

Waar

Online via Zoom

Title:
Webinar – Bicepspathologie: van wetenschap naar praktijk

Time:
27-06-2023 20:00

Timezone:
Europe/Brussels